Υλικά για 90 κομμάτια περίπου:
• 250 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κρόκο αυγού
• 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
• 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα
• 0,5 κιλό άσπρο αλεύρι και 0,5 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
• 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
• 1 κουταλάκι μπέικιν
• 2/3 φλυτζανιού του καφέ φρουκτόζη
• 1 βανίλια
• 1/2 κιλό άχνη από φρουκτόζη για πασπάλισμα
Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 122 Kcal
Πρωτεΐνη: 1.8 γρ.
Υδατάνθρακες: 15.6 γρ.
Λίπος: 5.8 γρ.
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε τη φρουκτόζη. Χτυπάτε αρκετά. Σταματάτε το μίξερ και βάζετε το περιεχόμενό του σε βαθύ μπολ. Ρίχνετε στο μπολ τον κρόκο, το μπέικιν, τη βανίλια, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε να γίνει μια αφράτη ζύμη. Αρχίζετε να πλάθετε μικρά στρογγυλά κουραμπιεδάκια. Tοποθετείτε τους κουραμπιέδες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στους 150°C (Προσοχή: η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 150 βαθμούς γιατί η φρουκτόζη καραμελοποιείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη ζάχαρη). Αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν. Τους σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε από πάνω τους την άχνη (χτυπώντας τη φρουκτόζη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πούδρα).
Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Από την ανάλυση της, η συγκεκριμένη συνταγή έχει χαμηλότερη θερμιδική αξία και λιγότερα σάκχαρα από την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες.
Το αλεύρι ολικής άλεσης που περιέχει η συνταγή αυξάνει την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων που περιέχει η συνταγή. Τα αμύγδαλα στους κουραμπιέδες αποτελούν μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς επίσης και των πολύτιμων για τα οστά μετάλλων, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Ωστόσο, η κατανάλωση των κουραμπιέδων θέλει προσοχή λόγω των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης που περιέχει το βούτυρο.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ! ! !