Υλικά για 1 μερίδα:
• 1 λαβράκι
• 1 κρεμμύδι φρέσκο (το πράσινο μέρος)
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• κρασί λευκό
• αρωματικά βότανα (βασιλικός, ρίγανη, δάφνη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• αφυδατωμένο σκόρδο
• μαϊντανός
Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 313 Kcal
Πρωτεΐνη: 30 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Λίπος: 21 γρ.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το λαβράκι. Αφαιρούμε το κεφάλι, την ουρά και τα κόκαλα ώστε να προκύψουν 2 φιλέτα (με το κεφάλι και τα κόκαλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα ζωμό ψαριού προσθέτοντας αρωματικά λαχανικά –πράσο, σέλινο, φινόκιο, καρότο).
Κόβουμε μία λαδόκολλα στα δύο και αλείφουμε περιμετρικά με πινέλο τις άκρες με χτυπημένο κρόκο αβγού. Ρίχνουμε στο κέντρο τη μισή κουταλιά ελαιόλαδο και τοποθετούμε πάνω το ένα φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω.
Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα, το σκόρδο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Μπορούμε για παραπάνω γεύση να προσθέσουμε και το ζωμό ψαριού, καλά συμπυκνωμένο και παγωμένο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φιλέτο (με το δέρμα προς τα πάνω).
Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες κρασί,προσθέτουμε λίγο μαϊντανό και ένα φύλλο δάφνης.
Κλείνουμε διπλώνοντας το χαρτί σαν φάκελο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.
Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το κύριο συστατικό του πιάτου, το λαβράκι, είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν ασπίδα ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν την επίδρασή τους στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, αφού προλαμβάνουν την εκφύλιση της κηλίδας, μιας μορφής τύφλωσης. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνουν την επίπτωση της κατάθλιψης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της άνοιας.
Το λαβράκι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
Τέλος η διατροφική αξία της συνταγής αυξάνεται από την παρουσία του κρεμμυδιού, του σκόρδου και του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Αυτά τα συστατικά προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιϋπερτασική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση, αυξάνουν την καλή – HDL και μειώνουν την κακή – LDL και ολική χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το σκόρδο περιέχει την αλλισίνη, που διαθέτει ισχυρές υπολιπιδαιμικές, υποχοληστερολαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Από την άλλη, το κρεμμύδι, λόγω των φλαβονοειδών του, έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και πιθανότατα αντικαρκινική δράση.
• 1 λαβράκι
• 1 κρεμμύδι φρέσκο (το πράσινο μέρος)
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• κρασί λευκό
• αρωματικά βότανα (βασιλικός, ρίγανη, δάφνη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• αφυδατωμένο σκόρδο
• μαϊντανός
Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 313 Kcal
Πρωτεΐνη: 30 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Λίπος: 21 γρ.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το λαβράκι. Αφαιρούμε το κεφάλι, την ουρά και τα κόκαλα ώστε να προκύψουν 2 φιλέτα (με το κεφάλι και τα κόκαλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα ζωμό ψαριού προσθέτοντας αρωματικά λαχανικά –πράσο, σέλινο, φινόκιο, καρότο).
Κόβουμε μία λαδόκολλα στα δύο και αλείφουμε περιμετρικά με πινέλο τις άκρες με χτυπημένο κρόκο αβγού. Ρίχνουμε στο κέντρο τη μισή κουταλιά ελαιόλαδο και τοποθετούμε πάνω το ένα φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω.
Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα, το σκόρδο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Μπορούμε για παραπάνω γεύση να προσθέσουμε και το ζωμό ψαριού, καλά συμπυκνωμένο και παγωμένο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φιλέτο (με το δέρμα προς τα πάνω).
Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες κρασί,προσθέτουμε λίγο μαϊντανό και ένα φύλλο δάφνης.
Κλείνουμε διπλώνοντας το χαρτί σαν φάκελο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.
Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το κύριο συστατικό του πιάτου, το λαβράκι, είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν ασπίδα ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν την επίδρασή τους στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, αφού προλαμβάνουν την εκφύλιση της κηλίδας, μιας μορφής τύφλωσης. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνουν την επίπτωση της κατάθλιψης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της άνοιας.
Το λαβράκι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
Τέλος η διατροφική αξία της συνταγής αυξάνεται από την παρουσία του κρεμμυδιού, του σκόρδου και του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Αυτά τα συστατικά προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιϋπερτασική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση, αυξάνουν την καλή – HDL και μειώνουν την κακή – LDL και ολική χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το σκόρδο περιέχει την αλλισίνη, που διαθέτει ισχυρές υπολιπιδαιμικές, υποχοληστερολαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Από την άλλη, το κρεμμύδι, λόγω των φλαβονοειδών του, έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και πιθανότατα αντικαρκινική δράση.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !