Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

9 Δεκ 2013

Μελομακάρονα

Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά
 και όλοι περιμένουμε τα απίστευτα γλυκά των εορτών.
Φυσικά και κανείς μας δεν θα μπορούσε να αντισταθεί 
σε ένα μελομακάρονο...





Υλικά για 60 κομμάτια περίπου:
• 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
• 2/3 φλυτζανιού τσαγιού φρουκτόζη
• 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
• 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί
• 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανελογαρύφαλλο
• 4 φλυτζάνια αλεύρι άσπρο και 4 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης

Για το σιρόπι:
• 250 γρ μέλι
• 100 γρ. φρουκτόζη
• 200 γρ. νερό
• 1 ξύλο κανέλα

Για την επικάλυψη: 
• Kανελογαρίφαλα κοπανισμένα
• 1 φλυτζάνι καρύδια χονδροκομμένα

Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 166 Kcal
Πρωτεΐνη: 2,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 19,7 γρ.
Λίπος: 8,7 γρ.

Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ τη φρουκτόζη με το λάδι. Διαλύετε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και το μπέικιν. Τα ρίχνετε και αυτά στο μίξερ εναλλάξ με το αλεύρι. Mόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε τα υλικά με το χέρι. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα και τη σκόνη κανελογαρύφαλλο. Πλάθετε τα μελομακάρονα στο παραδοσιακό τους σχήμα και τα ψήνετε στους 150°C σε ταψί με λαδόκολλα, μέχρι να πάρουν χρώμα (Προσοχή: η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 150 βαθμούς γιατί η φρουκτόζη καραμελοποιείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη ζάχαρη). Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται, ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μία κατσαρολίτσα βράζετε τα υλικά του για 10 λεπτά. Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Mόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά, τα βουτάτε στο χλιαρό σιρόπι και τα αφήνετε μέσα σ' αυτό για 2-3 λεπτά μόνο, για να μη λασπώσουν. Tα βάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τα κανελογαρίφαλα και το καρύδι.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Τα μελομακάρονα αποτελούν, από θρεπτικής άποψης, την καλύτερη επιλογή από τα γλύκα των εορτών. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Επιπρόσθετα η κανέλα που περιέχει η συνταγή έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει σημαντικά στο γλυκαιμικό έλεγχο. Τέλος με το αλεύρι  ολικής άλεσης που περιέχεται στη συγκεκριμένη συνταγή, αυξάνεται η περιεκτικότητα των μελομακάρονων σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !