Υλικά για 4 μερίδες:
• 8 μπουτάκια κοτόπουλου
• 2 κ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος)
• 4 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
• 200 ml νερό
• αλάτι, ροζ πιπέρι, χοντροκοπανισμένο
• 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 362 Kcal
Πρωτεΐνη: 25 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Λίπος: 24 γρ.
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ροδίζετε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Προσθέτετε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Επαναφέρετε στην κατσαρόλα τα μπουτάκια, προσθέτετε το ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κοτόπουλο κατά τα 2/3. Προσθέτετε αλάτι, όσο χοντροκοπανισμένο ροζ πιπέρι θέλετε και μαγειρεύετεμε σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με αρκετό ζουμάκι. Προσθέτετε τα φύλλα μαϊντανού, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Μια συνταγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη B12, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, πολυφαινόλες και και θειούχες ενώσεις. Οι θειούχες ενώσεις και οι πολυφαινόλες (καμφερόλη και κουερσετίνη) που βρίσκονται στο πράσο και στο κρεμμύδι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά και η νόσος Alzheimer, στην ενίσχυση δραστηριότητας συγκεκριμένων ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις καρκινογόνες ουσίες, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καρκινικών κυττάρων αλλά και στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων (κυτταρικός θάνατος) και στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και της τάσης δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 70% στις γυναίκες.
Η βιταμίνη Α στη συνταγή βρίσκεται με τη μορφή των καροτενοειδών, ζεαξανιθίνης και λουτεΐνης. Πρόκειται για ενώσεις-αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη όραση συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στον αμφιβληστροειδή. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και το φακό και ενδεχομένως βοηθούν ακόμα την πρόληψη οφθαλμοπάθειας λόγω γήρατος, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
• 2 κ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος)
• 4 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
• 200 ml νερό
• αλάτι, ροζ πιπέρι, χοντροκοπανισμένο
• 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 362 Kcal
Πρωτεΐνη: 25 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Λίπος: 24 γρ.
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ροδίζετε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Προσθέτετε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Επαναφέρετε στην κατσαρόλα τα μπουτάκια, προσθέτετε το ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κοτόπουλο κατά τα 2/3. Προσθέτετε αλάτι, όσο χοντροκοπανισμένο ροζ πιπέρι θέλετε και μαγειρεύετεμε σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με αρκετό ζουμάκι. Προσθέτετε τα φύλλα μαϊντανού, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Μια συνταγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη B12, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, πολυφαινόλες και και θειούχες ενώσεις. Οι θειούχες ενώσεις και οι πολυφαινόλες (καμφερόλη και κουερσετίνη) που βρίσκονται στο πράσο και στο κρεμμύδι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά και η νόσος Alzheimer, στην ενίσχυση δραστηριότητας συγκεκριμένων ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις καρκινογόνες ουσίες, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καρκινικών κυττάρων αλλά και στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων (κυτταρικός θάνατος) και στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και της τάσης δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 70% στις γυναίκες.
Η βιταμίνη Α στη συνταγή βρίσκεται με τη μορφή των καροτενοειδών, ζεαξανιθίνης και λουτεΐνης. Πρόκειται για ενώσεις-αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη όραση συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στον αμφιβληστροειδή. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και το φακό και ενδεχομένως βοηθούν ακόμα την πρόληψη οφθαλμοπάθειας λόγω γήρατος, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !