Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

11 Νοε 2013

Χταπόδι με σέλερι στην κατσαρόλα

Υλικά για 5 μερίδες:


• 1 χταπόδι (1 κιλού περίπου), φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
• Σκόνη κρεμμυδιού
• 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε χοντρές λωρίδες
• 4 - 5 κλωνάρια σέλερι (και λίγα από τα φύλλα), κομμένα σε χοντρές λωρίδες
• 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι
• 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
• 5 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους, χοντροτριμμένο


Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 340 Kcal
Πρωτεΐνη: 40 γρ.
Υδατάνθρακες: 5 γρ.
Λίπος: 20 γρ.

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το χταπόδι που έχουμε πασπαλίσει με τη σκόνη κρεμμυδιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και να βγάλει τα υγρά του (για περίπου 15 λεπτά). Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να «πιει» τα υγρά του. Σβήνουμε με το ξίδι, το λάδι και το κρασί και συμπληρώνουμε με 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα πράσα, το σέλερι και το πιπέρι και σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για λεπτά 25 περίπου μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και τα λαχανικά.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το κύριο συστατικό της συνταγής, το χταπόδι, αποτελεί ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο, αφού μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την αποφυγή αναιμιών. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με κυριότερα το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το σίδηρο. Το χταπόδι είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη και έχει παρατηρηθεί από μελέτες πως υπάρχει κάποιου είδους υπολιπιδαιμική δράση του χταποδιού, εφόσον η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της ηπατικής χοληστερόλης και αύξηση της απέκκρισης στεροειδών, στα οποία ανήκει και η χοληστερόλη.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !